Werken visgraat vloer visgraatvloer

 

Visgraat vloer  heeft de eigenschap dat het ‘werkt’: het krimpt en zet uit. Visgraatvloer  werkt alle kanten op, dus zowel in de breedte, de dikte als in de lengte. Visgraatvloer  gaat werken als de temperatuur of het vochtgehalte in de ruimte verandert. Visgraatvloer  zet uit bij warme temperaturen of een hoger vochtgehalte. En visgraatvloer  krimpt bij koude temperaturen of een lager vochtgehalte. In de winter periode is het buiten koud maar binnen juist warm dan is de luchtvochtigheid in de woning laag, het visgraatvloer  zal krimpen. In de zomer buiten warm, binnen wordt niet gestookt de lucht vochtigheid in de woning zal hoog zijn gevolg het visgraatvloer  zal uitzetten.

Het werken van visgraatvloer  kan nare gevolgen hebben voor de parketvloer. De vloer trekt krom of beschadigt muren. Het werken kan zoveel mogelijk tegen gegaan worden door het parket vast te leggen aan de werkvloer. Visgraatvloer  zal altijd blijven werken maar kan zijn werking als het vast ligt aan de werkvloer niet doorgeven aan de omringende parket delen. Het lijkt dan net of de vloer niet werkt. Los liggende vloeren werken wel zichtbaar. Visgraatvloer  werkt ongeveer 1% in de breedte richting. De werking van visgraatvloer  is ook afhankelijk van de manier van zagen. Kwartier en half kwartiers visgraatvloer  werkt veel minder dan dosse gezaagd visgraatvloer . 

 

 

Scheuren visgraat vloer visgraatvloer

Een scheur is een breuk in de structuur van visgraatvloer . Scheuren treden op als er spanning in visgraatvloer  zit.

De meeste scheuren ontstaan tijdens het drogen van visgraatvloer . Maar soms zitten scheuren als in het visgraatvloer  voordat een boom gekapt is. Bij het kappen van bomen waar al scheurtjes in het visgraatvloer  zitten, treedt regelmatig valbreuk op; de visgraatvloer nerf breekt door de klap op de grond. De ernst van dit gebruik komt vaak pas zichtbaar naar boven tijdens het schuren en of afwerken van het parket. Soms is de breuk nog te lijmen maar meestal zal het stuk parket vervangen moeten worden.

Vervorming visgraat vloer visgraatvloer

Vervorming is een afwijking in de vorm van het gezaagde visgraatvloer . Er zijn vier typen vervorming: gebogen, krom, scheluw en hol.

Vervorming in parket ontstaat meestal door spanningen in de structuur van de boom en onder invloed van warmte en vocht. Ook kan het optreden in visgraatvloer  dat het niet goed gedroogd is in de droogkamers of als het visgraatvloer  niet heeft kunnen besterven nadat het uit de droog kamers is gekomen ( besterven van het visgraatvloer  is het weer op temperatuur komen van het gedroogde visgraatvloer  nadat uit de droogkamer is gekomen voordat het verder verwerkt gaat worden). Bomen aan randen van bossen hebben aan de buitenkanten vaak wel takken en bladeren, maar aan de binnenkant niet. Dit verschil in gewicht wordt gecompenseerd met extra visgraatvloer  (reactievisgraatvloer ). Sommige bomen groeien dan in een draai. Door deze draaigroei kunnen visgraatvloer en vloerdelen flink scheluw trekken.

 

Aantasting visgraat vloer visgraatvloer

Visgraatvloer  kan aangetast worden door schimmels of insecten.

Schimmels

De volgende schimmelaantastingen komen in visgraat vloer  vaak voor:

  • Blauwe schimmel, visgraatvloer met deze schimmel neemt meer vocht op dan nodig is
  • Bruinrot, deze schimmel tast de celwanden aan. Visgraatvloer met bruinrot vertoont krimpscheuren. Na verloop van tijd kun je het visgraatvloer  met de vinger fijnwrijven.
  • Witte rot, deze schimmel tast de celwanden aan. Na verloop van tijd balt het visgraatvloer in losse vezels uit elkaar. Je kunt het visgraatvloer  niet tot poeder wrijven
  • Oppervlakteschimmels, schimmelaantasting komt voor aan de kopse kanten van geveld visgraatvloer . Ze richten geen schade aan, maar zijn wel een teken dat het visgraatvloer te vochtig is. Oppervlakteschimmels zijn bont van kleur, zoals rood, roze en groen.
  • Boorders en visgraatvloer wormen

Boordergangen ontstaan door kevers (‘boorders’) en hun larven (visgraatvloer wormen). Het is vrij eenvoudig om vast te stellen of visgraatvloer  is aan getast door insecten en hun larven. De openingen van boordergangen zijn meestal duidelijk te zien. Soms zie je ook hoopjes ‘boordermeel’. Als je boordergangen aantreft kun je er het beste een expert bij halen. Je kunt namelijk niet zien of de boorders of visgraatvloer wormen er nog in zitten.

Het kan wel twee jaar duren voordat de laven zich ontpopt hebben en volgroeit zijn tot kevers die uit de ronde gaatjes komen uitvliegen. Om de kevers te bestrijden kan het visgraatvloer  tot de kern tot 60 graden verhit worden en behandeld worden met microgolven. Ook een behandeling met een gesloten stikstof tent is mogelijk. Zijn het maar een paar gatjes kan je die inspuiten met behulp van een injectie naald met petroleum.

Verkleuring visgraat vloer visgraatvloer

Visgraatvloer  kan door bijvoorbeeld zonlicht verkleuren. Onder invloed van weer en wind kan visgraatvloer  verweren of vergrijzen. Denk maar aan teakvisgraatvloer en tuinmeubelen.

Sommige visgraatvloer soorten verkleuren als ze in de machinale worden bewerkt. Het ijzer van de machines gaat dan een chemische reactie aan met het visgraatvloer . Daarnaast kan doormiddel van chemische middelen het visgraatvloer  ook verkleuren ( het roken van eiken). Het verwarmen van het visgraatvloer  tijdens het droog proces (het gestoomd beuken en karamelzieren van bamboe en thermisch verhitte essen, bamboe en berkenvisgraatvloer  dat donker bruin kan worden).

 

Kwasten visgraat vloer visgraatvloer

Een kwast is het stuk tak waar de boom omheen groeit, de kwast groeit met de boom mee tot het moment dat de tak afsterft.

Een deel van de kwast blijft in leven en vergroeit met de boom. Zo’n kwast heet een vaste kwast. Een ander deel van de kwast sterft af. Na verloop van tijd zal de boom over de afgestorven kwast heen groeien. Een afgestorven kwast heet een losse kwast. Losse kwasten veroorzaken gaten in gezaagd visgraatvloer . Noesten werden vroeger in het parket als een gebrek gezien. Tegenwoordig is er juist erg veel vraag naar visgraatvloer  met noesten en of gebreken.

 

 

Harszakken 

Hard is een kleverige stof dat door de boom uitgescheiden wordt. In een scheur van de boom wordt veel hars afgezet. Zo’n scheur met hars heet een harszak. Kleine harszakjes hebben geen invloed op de kwaliteit van het visgraatvloer . Grote harszakken kunnen wel heel hinderlijk bij het bewerken van het visgraatvloer . Hars kan ook een nadelig effect geven op de afwerking die op het parket komt. Vaak heb je geen hechting van lak en olie, en als je gaat kleuren pakt de kleur niet.

Groeiringen

Ieder jaar vormt een boom nieuw visgraatvloer . De breedte van het visgraatvloer  per groeiperiode heet groeiring. Onder gunstige omstandigheden zal een boom veel visgraatvloer  en dus brede groeiringen vormen. Onder slechte omstandigheden zal een boom weinig visgraatvloer  en dus smalle groeiringen vormen. Voorjaar en zomer zal het visgraatvloer  sterk groeien grote lichte jaarring, najaar en winter zal het visgraatvloer  langzaam groeien fijne donkere jaarring, over het algemeen is langzaam gegroeid visgraatvloer  sterker dan snel gegroeid visgraatvloer . Dit geldt in mindere mate voor een aantal Europese loofvisgraatvloer soorten, zoals eiken en essen,

Wan

 

Wan is een stuk visgraatvloer  waarin je de natuurlijke ronding van de stam nog kunt zien. Gezaagd visgraatvloer  met wan mag niet worden gebruikt voor de fabricage van parket. (je kan het tegen komen bij de fabricage van planken).Werken visgraat vloer visgraatvloer

Werken visgraat vloer visgraatvloer

Werken visgraat vloer visgraatvloer