Visgraatvloer met vloerverwarming

Een visgraatvloer en vloerverwarming zijn heel goed te combineren, Bebovloeren geeft hier gewoon garantie op.  Hieronder vind u nog een korte uitleg over visgraatvloer met vloerverwarming:

 

Ben je altijd vloerverwarming nodig als je voor een visgraatvloer kiest:

Gaat je voorkeur uit naar een visgraatvloer, dan ben je niet perse vloerverwarming nodig een houten vloer voelt dan ook nog eens veel aangenamer aan dan tegels. Maar de mogelijkheid is er wel, en als je het eenmaal gewend bent dan wil je nooit meer anders, het kille en koude gevoel is dan van de visgraatvloer af. Als ik bij mijzelf in de woning kijk dan zie ik mijn neefjes en nichtjes lekker op de eiken houten vloer knutselen maar dan doen ze nooit in hun eigen woning, daar kruipen ze altijd op het vloerkleed want anders is het “zo koud als op de vloer zit” zeggen ze dan.

Hoe kan je de werking van de visgraatvloer zo veel mogelijk voorkomen?

Hout is en blijft een natuurproduct dus kan het altijd iets gaan werken als je niet goed naar je visgraatvloer luistert. Is het buiten koud, dan doen we binnen de verwarming aan om het lekker warm te houden, maar dan verandert de luchtvochtigheid in de woning waardoor de visgraatvloer kan gaan krimpen. Het is dus belangrijk dat je een luchtbevochtiger neemt, ook als je geen visgraatvloer met vloerverwarming hebt, want een goede luchtvochtigheid is ook goed voor de gezondheid. Ook is het belangrijk dat de vloerverwarming niet te dicht op de afwerkvloer ligt, hoe dieper de vloerverwarming in de afwerklaag ligt, des te beter word de warmte verdeeld en dan komt het goed over bij de visgraatvloer

Welk houtsoort is de beste keuze als je een visgraatvloer met vloerverwarming kiest?

Natuurlijk is de keuze bij het uitzoeken van de visgraatvloer helemaal aan u zelf, maar wij geven u hier wel graag advies over. Het ene houtsoort is net wat stabiler als de andere. De volgende houtsoorten zijn het meest geschikt voor vloerverwarming: het traditionele Eiken, maar ook Afzelia, Merbau, Panga-Panga, Afrormosia, Wenge, Teak, Padoek, en natuurlijk Kambala hout. Eiken is natuurlijk het meest gebruikte houtsoort omdat je hier allerlei verschillende effecten mee kunt maken, zoals het kleuren met verschillende olie soorten, verouderen en roken kan natuurlijk ook. Houtsoorten die wij echter niet aanraden voor een visgraatvloer met vloerverwarming zijn:  Beuken, Guatambu, Essen, Robijn en Maple. Dit omdat deze houtsoorten heel gevoelig zijn voor temperatuur verschillen en het natuurlijk ook wat zachtere houtsoorten zijn.

Moet er een vochtscherm onder de visgraatvloer met vloerverwarming aangebracht worden:

Dit is afhankelijk welk soort vloerverwarming buizen er gebruikt worden voor de visgraatvloer, er zijn namelijk vloerverwarming buizen die de tand des tijds niet goed doorstaan en dus na een aantal jaar vocht gaan afgeven. Dit gaat met de warmte mee naar boven en als er geen vochtscherm of voorstrijkmiddel is gebruikt dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de visgraatvloer met vloerverwarming. Bebovloeren maakt altijd voordat er begonnen word met het plaatsen van de visgraatvloer een vochtmeting op verschillende plekken in de ruimte en problemen te voorkomen plaatsen wij graag een vochtscherm. Ook is het goed om te weten dat wij voordat we de vloer gaan leggen altijd een hechtprimer gebruiken waardoor de vloer zeer stabiel vast ligt.

Welke lijm is het best voor de visgraatvloer:

Wij gebruiken altijd een 2 componenten PU-lijm omdat dit de meest sterke lijmsoort is. Neem je een dispersie lijm, dan heeft dit lijmsoort als nadeel dat het met vocht eerder week word. Stel je voor, je zou een hond hebben en de waterbak van de hond staat op de visgraatvloer en deze valt ’s nacht om, dan heb je met een dispersie lijm een groot probleem want het vocht uit de waterbak maakt de dispersie lijm onder de visgraatvloer week waardoor deze niet meer goed vast zit, werk je met een 2 componenten PU-lijm heeft dit geen nadelige gevolgen voor de visgraatvloer.

Hoeveel rendement heb je van de vloerverwarming als je een visgraatvloer neemt:

Als je kiest voor een 8mm mozaik met een 6mm tapis visgraat vloer van eiken haal je het hoogste rendement uit je visgraatvloer.

Hiervoor geven wij een warmtegeleiding weerstand indicatie van 0.116 m2 K/W.

Exacte cijfers kunnen worden gegeven als u zodra wij weten voor welk soort vloer u uiteindelijk kiest, en hoe de vloerverwarming is geplaatst. Maar deze cijfers tonen aan dat vloerverwarming en visgraatvloer prima te combineren zijn. Wij als bebovloeren adviseren wel om altijd een luchtbevochtiger te gebruiken.

Hoe kan je het hout stabiel houden als je voor visgraat kiest:

Visgraatvloeren worden altijd terug gedroogd tot een bepaald vochtpercentage, het vochtpercentage van de visgraatvloer staat in evenwicht met de luchtvochtigheid. Veranderd de luchtvochtigheid door temperatuurverschillen, dan zal het houtvochtigheidspercentage ook veranderen met als gevolg dat het hout uitzet of krimpt. Waarom is nu een luchtbevochtiger belangrijk als je een visgraatvloer met vloerverwarming hebt? Door de warmte van de vloerverwarming droogt het hout aan de onderkant uit en luchtvochtigheid moet dus worden.

Kan een visgraatvloer ook met vloerkoeling samen:

Vooral in nieuwbouwwoningen word vloerkoeling met visgraatvloer steeds populairder. In tegenstelling tot vloerverwarming stroomt er bij vloerkoeling juist koud water door de buizen, en bij koud water vormt er meer condensvorming en moeten er dus andere maatregelingen getroffen worden.