Visgraat vloer verouderen

Zoals u misschien al weet is het mogelijk om de visgraatvloer op verschillende manieren te verouderen, hieronder hebben wij kort de meest gebruikte voor u beschreven.

Visgraat vloer handmatig verouderen: 

Word de visgraatvloer handmatig verouderd dan word de pure ambacht van honderden jaren geleden weer terug gehaald, u krijgt dan een zeer unieke vloer met een uitstraling zoals u deze nog nooit eerder heeft gezien. Bij het handmatig verouderen van de visgraatvloer maken wij gebruik van ambachtelijke materialen waarmee wij uw hout vloer gaan beslaan.

-Visgraat vloer in trommel verouderen:

Bij het trommelen van de visgraat vloer worden de eiken tapis delen samen met steentjes, gruis en spijkers in een grote trommel gestopt. Zodra deze trommel gaat draaien vallen de steentjes, gruis en spijkers op verschillende plekjes op de houten vloer waardoor deze deukjes en krasjes gaat vertonen, op deze manier gaat de visgraatvloer er doorleefd uit zien.

Visgraat vloer schaven:

Gaan we de visgraat vloer schaven dan halen wij op bepaalde plekken van de plank een laagje van de bovenkant af waardoor het hout wat hieronder verstopt zit heel mooi naar voren komt, dit geeft een ruig effect aan de plank. Om dit tot een mooi eindresultaat te laten komen is het heel belangrijk dit door een vakman te laten doen. Bij het schaven word er dus eigenlijk een stukje van de vloerdelen afgeschoven.

Visgraat vloer schrapen:

Gaan we de visgraatvloer schrapen dan word dit met een afgerond mes beslaan, waardoor je een ‘hobbelige’ plank krijgt. Je kan dit ook goed voelen als je met de vlakke hand over de plank wrijft. Bij het schrapen word er dus eigenlijk een stukje van het houten vloerdeel afgetrokken/ afgeschraapt. Hierdoor krijg je een eeuwenoude uitstraling waardoor de vloer op een oude stalvloer lijkt.

Visgraat vloer zandstralen:

Als we de visgraatvloer gaan zandstralen bespuiten we de houten vloerdelen met scherp zand, dit word met een zeer hoge druk op het hout gespoten waardoor oude verflagen verdwijnen en er een zeer ruwe plank overblijft. Deze behandeling word veelal toegepast op oude houten vloeren, wil je het eindresultaat graag op een nieuwe plank, dan adviseren wij u om de plank te laten borstelen.

Visgraat vloer borstelen:

Word een houten parket vloer of een visgraat vloer geborsteld dan word de plank wat ruwer gemaakt, en dit heeft een doorleeft karakter. Hoe word nu een plank geborsteld? Door middel van een harde ronddraaiende borstel word het ‘zachte’ hout tussen de nerf van de plank geborsteld. We hebben hier grote ronde borstels voor nodig welke ronddraaien als de plank er onderdoor gehaald word. Word deze behandeling meerdere malen herhaald, dan zal het eindresultaat ook versterkt worden.

Visgraat vloer roken:

Laat u uw visgraatvloer roken in onze speciale rookkamers dan zal de uitstraling van uw vloer veranderen, de vloer krijgt meer karakter. Dit komt omdat het looizuur in de plank word onderdrukt en de kleur veel dieper en intenser word, een bijkomend voordeel is dat de plank veel minder snel warm/ geel terug kleurt. Bij het roken van de houten vloerdelen ontstaat er kleurverschil in de planken en krijgt u een vloer met een zeer unieke uitstraling en authentiek effect, dit alles op een natuurlijke methode. U zult zich misschien afvragen wat het nut is van het looizuur in de plank; looizuur is een stofje wat in de boom word opgeslagen tegen een insecten aanval of een bacterie van buitenaf.

Visgraat vloer stomen:

Wij hebben de mogelijkheid om uw eiken vloer te laten stomen maar doen dit liever niet. Bij het stomen word het eiken verwarmd en komt er veel vocht in de ruimte, doordat er veel vocht in de ruimte komt word het vochtpercentage van de vloer naar boven gehaald (dit heeft nadelige gevolgen voor uw vloer). Ook worden de cellen in het eiken kapot gemaakt waardoor het hout donkerder van kleur word maar dit word na verloop van tijd (binnen een jaar) weer anders, dan zal de vloer weer lichter van kleuren. Hoeveel de vloer verkleurd is van te voren niet aan te geven.

Visgraat vloer logen:

Kiest u ervoor om een houten vloer te logen dan zult u zich wellicht afvragen welk effect dit heeft. Uw vloer krijgt namelijk een verweerde grijsbruine kleur. Eigenlijk word met oxaalzuur het looizuur uit het hout gespoeld. Past u deze behandeling toe dan heeft u een prachtige oude look maar u kunt nooit meer terug naar een heldere kleur want de kleur trekt namelijk diep in de kern. Wij adviseren dan ook om uw plank te laten roken, dit heeft als het op de juiste wijze gedaan word een zelfde effect en is als u de vloer na een aantal jaar schuurt gewoon weer behandelbaar.

Visgraat vloer branden:

Laat je een eiken visgraatvloer branden dan worden de planken door de oven gerold en er ontstaat dan een donkere gevlamde laag over je houten vloer. Dit geeft een speel effect maar heeft wel een druk uiterlijk.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op! Wij helpen u graag.

Hieronder ziet u enkele afbeeldingen van bewerkte vloeren

345 340 385

384 383

2010-07-31 17.33.42 2010-07-31 16.04.53


Stel een vraag over dit artikel

    Naam (verplicht)

    E-mailadres (verplicht)

    Telefoonnummer

    Uw vraag (verplicht)