Massief houten visgraatvloeren kunnen op verschillende manieren worden gelegd, maar het mooiste is toch wel de traditionele manier. Dit levert de meest stabiele vloer op, die goed te combineren is met vloerverwarming. Dit wordt ook wel ’tapis gelegd’ genoemd. In deze blog vertellen we over de traditionele legwijze van visgraatvloeren!
Traditionele legwijze visgraatvloeren
Wanneer mensen kiezen voor een massief houten visgraatvloer, dan wordt de vloer eigenlijk altijd op de traditionele manier gelegd. Bij lamelparket kan de visgraatvloer niet traditioneel worden gelegd, want in deze vloeren zit een bepaalde verbinding. Dit is een veer- en groefverbinding. De vloer wordt dus op een andere manier gelegd dan de massief houten planken. Bij de traditionele legwijze worden de planken tapis gelegd. Maar wat houdt dat precies in?
Tapis gelegd, wat is dat?
Tapis is Frans voor ’tapijt’. Wanneer je kiest voor een massief houten visgraatvloer, zal ook jouw vloer op deze wijze worden gelegd. De basisvloer wordt allereerst voorzien van een mozaïek houten tussenvloer. Dit kan ook spaanplaat zijn. Deze tussenlaag wordt verlijmd aan de basisvloer. Vervolgens wordt de tapis visgraatvloer als een tapijt over de tussenvloer gelegd. De massief houten planken worden in het visgraatmotief bevestigd. Deze planken worden wederom verlijmd, maar ook verspijkerd. Dit geeft een stevige samenstelling. Werking door temperatuurwisselingen (vloerverwarming) of veranderingen in de luchtvochtigheid krijgt hierdoor geen kans.
Afwerking van de visgraatvloer
Na het legwerk, verlijmen en verspijkeren, wordt de vloer geschuurd. Hierdoor worden de spijkergaatjes opgevuld. Daar zie je niks van terug. Wil je de spijkergaatjes behouden? Dat kan. Dan wordt de vloer niet geschuurd. Wel krijgt de vloer een afwerklaag van olie. De olie kan een kleur bevatten, waardoor de vloer een andere uitstraling krijgt. Een blanke of neutrale olie is ook mogelijk. Zodra de olie is uitgehard, mag de vloer belopen worden. Ook meubels mogen dan weer geplaatst worden. De olie zorgt voor een beschermlaag die de vloer beschermt tegen beschadigingen en vlekken. Toch moet je altijd opletten met het schoonmaken van de vloer of wanneer je een glas drinken laat vallen. Dit kan namelijk lelijke vochtplekken veroorzaken. Die krijg je er niet uit, tenzij je de vloer weer laat schuren. Voorkomen is dus beter dan genezen!
Vragen over de visgraatvloer of wil je een visgraatvloer kopen? Neem contact met ons op om een afspraak te maken en kom naar de showroom!