Restauratie Nunspeet (Rijksmonumentenzorg)

Wat is het toch geweldig mooi om een oude vloer met karakter te restaureren. Het gaat hier om een vloer, ouder dan 200 jaar, een vloer om verliefd op te worden.  Het is een grenen vloer en dan is het kopse hout gebruikt, heel bijzonder….

Er zaten enkele grote gaten en veel losse stukken in de vloer, en deze moesten gerestaureerd worden. 200 jaar geleden werden de visgraatvloeren in de teer gelegd en dat hebben wij natuurlijk ook gedaan. Naast dat de visgraatvloer in teer gelegd is, hebben we ook een speciale lijm gebruikt die in de naden trekt.

Voor de afwerking hebben we gekozen voor een ouderwetse/ natuurlijke olie; lijnzaadolie genaamd. Deze olie behoord tot een van de oudste cultuurplanten, welke jaren voor Christus al werd gebruikt voor verschillende doeleinden. Het voordeel van lijnzaad olie op zeer oude vloeren is dat deze de plank soepel hout en een vuil-afstotende laag aanbrengt, vooral bij oude houten vloeren is het zeer belangrijk dat deze soepel gehouden worden om scheurvorming zo veel mogelijk te beperken.

 

momumentaal pand nunspeet (3) momumentaal pand nunspeet (2)

Binnenkort kunt u ook foto’s van het eindresultaat bekijken