Eigenschappen van visgraat vloer

 

Visgraatvloer  heeft een natuurlijke, warme uitstraling. Veel mensen vinden dat mooi. De uitstraling wordt bepaald door de tekeningen en de kleur van het visgraat vloer .

In bossen zie je wel eens stapels omgezaagde stammen liggen. Als je zo’n stam bekijkt zie je de structuur van de boom. Je ziet bijvoorbeeld her schors, de bast en de groeiringen.

Hoe een tekening van een stuk visgraatvloer  eruit ziet, hangt af van de structuur van een boom en de zaagwijze.

Van een balk zoals afgebeeld in kun je prachtig parket maken. Het hart van de boom ligt keurig ingesloten in de balk. Aan de buitenzijden van de balk zijn vlamtekeningen te zien. Als je het visgraatvloer  scheef ten opzichte van het hart had gezaagd, zou de tekening er heel ander uit hebben gezien.

Kleur visgraatvloer

De kleur van visgraatvloer  wordt bepaald door de kleur van het spint visgraatvloer  en kern visgraat vloer . Spintvisgraatvloer  is het visgraatvloer  waar voedingsstoffen doorheen lopen en is licht van kleur. In het kernvisgraatvloer  gebeurt dat niet meer en is donker van kleur.

Bij de meeste visgraatvloer soorten, zoals grenen, teak, noten en eiken, zie je kleurverschil tussen het lichtgekleurde spintvisgraatvloer  en het donkerder gekleurde kernvisgraatvloer  (kernvisgraatvloer bomen) van deze visgraatvloer soorten wordt meestal alleen het kernvisgraatvloer  gebruikt om parket te maken. Vuren, essen en beuken zijn visgraatvloer soorten waarbij je geen verschil ziet tussen spintvisgraatvloer  en kernvisgraatvloer  (rijpvisgraatvloer  bomen). Van deze visgraatvloer soorten wordt meestal al visgraatvloer  gebruikt. de populier en wilg hebben helemaal geen kernvisgraatvloer . Van deze bomen wordt ook al het visgraatvloer  gebruikt maar zijn niet geschikt voor het maken van parket.

Duurzaamheid

Het ene stuk visgraatvloer  gaat langer mee dan het andere. De mate waarin onbehandeld visgraatvloer  tegen schimmels- en bacteriële aantastingen bestand is, heet duurzaamheid.

Niet alle visgraatvloer soorten zijn even duurzaam. Duurzaamheid is in te delen in vijf klassen.

Klasse Duurzaamheid Gemiddelde levensduur
1 Zeer duurzaam 25 jaar en langer
2 Duurzaam 15-25 jaar
3 Matig duurzaam 10-15 jaar
4 Weinig duurzaam 5-10 jaar
5 Niet duurzaam Minder dan 5 jaar

 

Als je visgraatvloer  lakt of verft, maak je visgraatvloer  veel duurzamer.

Sinds enkele jaren worden bepaalde visgraatvloer soorten thermisch behandeld. Thermisch behandelen van visgraatvloer  is het geleidelijk en gelijkmatig verwarmen van visgraatvloer  waardoor het visgraatvloer  van eigenschappen veranderd en zo duurzamer wordt. Gevolg is ook dat de kleur van het visgraatvloer  veranderd.

Hardheid visgraatvloer

Je zou hardheid kunnen opvatten als een maat voor het indeuken van visgraatvloer ; een harde vloer deukt minder snel in dan een zachte vloer. De hardheid van visgraatvloer  verschilt per visgraatvloer soort. Zo is grenen een zachte visgraatvloer soort, eiken matig har de en Jatoba hard,

Bewerkbaarheid visgraatvloer

Visgraatvloer  is over het algemeen goed berwerkbaar. Je kunt visgraatvloer  eenvoudig boren, zagen, frezen, schaven, schuren, verlijmen en vernagelen.

Eigenschappen van een visgraatvloer visgraat vloer

Eigenschappen van een visgraatvloer

Eigenschappen van een visgraatvloer

Eigenschappen van een visgraatvloer